Vegaaninen waldorf-salaatti cashewjuustolla

Waldorfsalaatti yksinkertaisen perunasalaatin kanssa

Mulle Waldorfin salaatista tulee joulu mieleen: en tiedä miksi, mutta jostain syystä sitä pidetään monessa maassa jouluruokana (valkoisuus=luminen maa?). Ei ole kuitenkaan olemassa yhtäkään syytä siihen, miksi tätä ruokaa ei voisi tarjota muulloinkin. Kesällä ja syksyllä Waldorf-salaatissa on myös se hyvä puoli, että siihen voi käyttää sesongissa olevaa kaalta. Cashewjuusto (tai -tahna) tuo reseptiin puolestaan sopivan määrän kermaisuutta: mun makuuni tämä vegaaninen resepti tuntuu raikkaammalta maultaan kuin majoneesiin ja kermaviiliin pohjaava perinteinen Waldorfin salaatti.

Useimmissa Waldorf-salaattiohjeissa salaatista löytyy lehtiselleriä, omenaa ja saksanpähkinöitä salaattipedillä. Joissain ohjeissa makupalettia täydennetään vielä tummilla viinirypäleillä. Tein tämän reseptin kaaliin, joten lopputulos oli yhdistelmä coleslawta ja Waldorfia – kahta tyypillistä amerikkalaista salaattia.

Reseptin kermaisuus tulee cashewpähkinöistä. Ne vaativat vähän esivalmisteluja, sillä cashewtahna tehdään liottamalla cashewpähkinöitä yön yli. Cashewtahnalla on monia herkullisia käyttötapoja: tässä reseptissä se tuo salaattiin lisää ruokaisuutta.

Jos varhaiskaali on sesongissa, se sopii tähän reseptiin hyvin – myös syksyinen kaali toimii hyvin. Laitoin reseptiin yhden avomaankurkun, sen voi jättää poiskin (vähennä suola silloin 1 tl:n). Anna silputun kaalin olla hetken aikaa suolan kanssa kosketuksissa, niin kaali pehmenee sopivan rapsakaksi.

Yksi varoituksen sana! Salaatti on herkullista tuoreena, mutta ei kannata luottaa siihen, että sen rakenne säilyisi hyvänä yön yli. Kaali, selleri ja päästää sen verran paljon nestettä, että ensimmäisen päivän rapsakkuus on toisena päivänä jo vähän vetisempää sorttia. Coleslawssa asia ei haittaa, mutta kermaisuuden kanssa tämä vetisyys ei pelaa niin hyvin yhteen. Kuitenkin, haitta on lähinnä ulkonäöllinen: maku säilyy hyvänä muutenkin.

Tarjosin tämän yksinkertaisen perunasalaatin kanssa, johon tuli keitettyjä perunoita, papuja, säilykemaissia, tuoretta paprikaa ja punasipulia. Perunasalaatissa oli yksinkertainen punaviinietikka-öljy-dijon -salaatinkastikemarinadi. Nämä kaksi salaattia komppasivat hyvin toisiaan: toinen toi raikkautta ja toinen taas umamisuutta. Sopivat hyvin eväsretkellekin mukaan otettaviksi.

Vegaaninen Waldorf-salaatti

Cashewjuusto

3 dl cashewpähkinöitä, yön yli vedessä liotettuna
2 rkl ravinnehiivaa
1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna
2 rkl sitruunanmehua
1/4 tl suolaa
mustapippuria myllystä

– Hienonna ainekset tehosekottimessa tai sauvasekottimella.

Waldorf-kaalisalaatti

Kaalta tai varhaiskaalta, noin 1/4-1/2 kaalista koosta riippuen (haluat
1 avomaankurkku
(1,5 tl suolaa)
1 sellerinvarsi
1 omena, hapan tai makeampi
Cashewjuustoa: koko aiempi resepti tai maun mukainen määrä

– Silppua aluksi kaali ja avomaankurkku
– Laita kaali- ja kurkkusilppu astiaan ja ripottele suola päälle. Anna suolan vaikuttaa n. 15 minuuttia. Puristele raastetta välissä, jotta saat siitä mahdollisimman paljon nestettä pois.
– Silppua sillä aikaa sellerin varsi ja omena.
– Yhdistä puristettu kaali- ja kurkkuhake sekä selleri ja omena.
– Mausta cashewjuustolla: lisää koko määrä tai vain osa, jos pidät miedommasta mausta.
– Tarkista maku ja nosta tarjolle!

Jätä kommentti